31 Ekim 2010 Pazar

USB 3.0 Hakkında Bilmemiz Gereken Herşey


 
USB 3.0'ın geleceğin "Evrensel Seri Veriyolu" standartı olacağına şüphe yok. Peki, USB 3.0 hakkında ne kadar şey biliyoruz?
Kuşkusuz USB bellekler, ağ adaptörleri, Bluetooth adaptörleri gibi sıradan USB aygıtlar için USB 2.0, hala yeterli bant genişliğini sunuyor; fakat harici sabit diskler, kameralar, fotoğraf makineleri, hızlı USB bellekler gibi aygıtlar için USB 2.0'ın sunduğundan daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyuyoruz. Kısacası, USB 2.0 donanım endüstrisinin arkasında kaldı ve endüstriye yeni bir çözüm gerekiyor.
Endüstrinin bu ihtiyaca cevabı 2007 yılında Intel Geliştiriciler
Forumu'nda geldi. Intel, 2007 yılında SuperSpeed USB adıyla USB 3.0'ın ilk sürümünü duyurdu. USB 3.0'ın spesifikasyonlarında son dönemece ise 2008 Kasım ayında girdik. Bu tarihten sonra donanım üreticilerine resmi USB 3.0 spesifikasyonları gönderildi.
Peki, USB 3.0'ın özellikleri nelerdi?
  • 4.8 Gbps'e (yaklaşık 600 MB/s ) kadar bant genişliği.
  • Yüksek güç tüketen aygıtlar için daha fazla güç.
  • Yeni güç yönetimi özellikleri.
  • Çift yönlü veri iletimi ve yeni veri transfer türlerine destek.
  • Daha iyi veri iletimi için eski USB standartlarıyla da uyumlu yeni konnektörler ve kablolar
USB 3.0'ı kısaca tanıdık. Bundan sonra soru cevap şeklinde gideceğim, konunun daha iyi anlaşılması için.

USB 3.0 Ne Kadar Hızlı?

USB 3.0 4.8 Gbps'e kadar veri aktarabiliyor. Bu, yaklaşık saniyede 600 MB yapıyor. Ama bunlar teorik rakamlar. USB 3.0'ın 300 MB/s hızında kalacağı tahmin ediliyor. Tıpkı USB 2.0'ın 60 MB/s veri iletmesi gerekirken 31-32 MB/s'de tıkanması gibi. Kısacası USB 3.0, USB 2.0'dan 10 kat daha hızlı.

USB 3.0 Neden Gecikti?

Bu gecikmenin bir yazılım, bir de donanım boyutu var. USB 3.0 standartının arkasında duran isimlerden biri olan Intel, ne hikmetse USB 3.0'ı desteğini yongasetlerine koyma konusunda bir hayli isteksiz görünüyor.
Intel'e göre, USB 3.0 ancak bir sonraki Windows işletim sistemi ile popüler hale gelecek.
Intel'in, USB 3.0 desteğini Sandy Bridge işlemciler için üreteceği yeni yongasetlerine dahil edeceği tahmin ediliyorsa da bazı dedikodulara göre Intel, ilk Sandy Bridge yongasetlerine de USB 3.0 desteğini dahil etmeyecek. Bu konuda kesin bir bilgimiz yok ama Intel'in bu konuda aceleci davranmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.


USB 3.0 destekli kabloları ağızlarındaki plastiğin mavi olmalarından tanıyabilirsiniz.
İşin yazılım kısmında ise Windows 7 ve Linux versiyonları dahil hiçbir işletim sisteminin doğal USB 3.0 desteği sunmaması yatıyor.  Microsoft, Windows 7 Service Pack 1 ile USB 3.0 desteği sunabilir ama bu, henüz kesinleşmiş bir bilgi değil.
Bugün USB 3.0 desteğini donanım üreticilerine sadece NEC sunuyor. USB 3.0 sürücülerini de yine NEC sağlıyor. NEC'in USB 3.0 yongalarını 2 Dolara anakart üreticilerine sağladığını biliyoruz.

 

USB 3.0 Girişlerini ve Kablolarını Nasıl Ayırt Edebilirim?

USB 3.0 girişleri ve kablo uçları mavi renkte. Renk farkından USB 3.0 girişlerini ve soketlerini rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Micro-B türü harici sabit disklerin bazılarında şimdiden kullanılmaya başlandı
    Daha ayrıntılı bilgi için http://donanim.thgtr.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.