11 Ağustos 2011 Perşembe

Router Nedir ?


Router nedir?

Route yön router da yönlendirici demektir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapar. Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına kılavuzluk eder. Eğer ağınızda ayarlanmış bir yönlendiriciniz yoksa swich yada hub gibi bir ağ ekipmanına sahip olsanız bile Subnet 1'deki bir ağdan Subnet 2'deki bir ağa erişmeniz mümkün değildir. Yönlendiricilik burada devreye giriyor. Eğer resimdeki Subnet 1 ve Subnet 2 için arasında iletişim kurmak için Router üzerinde Route table(Yönlendirme tablosunda) iki subnet için gerekli bilgilerin olması gerekir.


Router ile çoklu ağ bağlantıları

Routerin bağlantı mantığına göre tek bir servis sağlayıcı olma zorunluluğu yok. Ayni şekilde tek bir bağlantı şartı da yok Router verinin ulaşacağı adrese göre secim yapabilir.”Routing-table” adi verilen bir tabloda tutulan yollara göre ağlardaki grupların istedikleri yerlere nasıl ulaşacakları belirlenmiş. Alternatiflerde yine ayni tablolarda sabit bir şekilde tutuluyor. Ayni tablolama mantığında her bilgisayar kendi adına da faydalaniyor. Başka bir bilgisayara mı yoksa bir ağ geçidine mi verileri yönlendireceğini bu tablolara bakarak kararlaştırıyor.
Maskeleme yardıma yetişiyor

Bilgisayarı ile servis sağlayıcı üzerinden Internet’e bağlananlar her seferinde farklı bir IP adresi alırlar. Adres, kullanıcıya servis sağlayıcı tarafında adres havuzundan dinamik olarak sağlanır. Router üzerinden Internet’e çıkan birden fazla makine varsa ortaya bir sorun çıkmaktadır: Bircok bilgisayar için sadece bir IP adresinin bulunması. Örneğin bir kullanıcı bir Web sayfasına erişmek isterse Routerdan gelen paketi hangi istasyona yönlendireceği konusunda karar vermesi zorlaşıyor.

Şekilde görüldüğü gibi farklı ağlardaki cihazların birbirleriyle haberleşmelerini router temin eder. Router yönlendirme yaparken gelen paketin hedef (destination) IP adresine bakar. Eğer gidilmek istenen network router’a direkt bağlı bir network ise paket o ara yüze yönlendirilir. Eğer gidilmek istenen network router’un ara yüzlerinden biri değil de router bu paketi default route hangi ara yüzden tanımlı ise oraya gönderir.

Router in Çalışma Prensibi.

Ilk başta, hiçbir router yollar hakkında bilgi sahibi değildir. Öte yandan, RIP servisi aktif olduğu icin:

• Her router tüm ağlara "ben bir router'ım ve şu ağa ulaşabiliyorum" mesajı yollar. Bu durumda:
• A router'ı B ağına B router'ını kullanarak tek adımda ulaşabileceğini öğrenir
• B router'ı A ve C ağlarına ilgili router'ları kullanarak tek adımda ulaşabileceğini öğrenir
• C router'ı B ağına B router'ını kullanarak tek adımda ulaşabileceğini öğrenir
• Ardından, her router öğrendiği bilgileri paylaşır. Bu durumda:
• A router’a C ağına B router'ını kullanarak iki adımda ulaşabileceğini öğrenir
• C router'ı A ağına B router'ını kullanarak iki adımda ulaşabileceğini öğrenir
• B router'ı yeni bir şey öğrenmez



Router Hub ve Switch arasındaki farklar.

hub:

Ag dagitimi icin kullanilir, akilli paket yönetimine sahip degildir, yani paketleri istemci makina yerine agdaki tüm makinalara dagitir, güvenli degildir vs.

switch:

Hub gibi ag dagitimina kullnilir, hub`a nazaran akilli paket yönetimine/yönlendirmesine sahiptir, istemci makinanin istekte bulundugu paket sadece o makinaya gelir.

router:

Mesela internet dagitimi icin kullanilir, 1`den fazla makina internet cikisini kullanacaksa mantikli bir cözüm sunar. Bazilarinda 2-4 portluk switch entegre edilmistir, bazilarinda switch yoktur ama switch`e cikis vardir.


BAĞLANTI SÜRESİ İLE DOĞRU ORANTILI ÜCRETLER


 Eğer Router sürekli olarak ağa bağlantı kuruyorsa hata aramak gerekiyor. Ağ kullanıcılarından hiçbiri Internet uygulaması çalıştırmadığı halde, Router bunu yapıyorsa kesinlikle bir sorun var demektir. Çünkü Windows 95/98 ağ yapısının aksine, Router sürekli olarak ağ bağlantılarını tazelemez. Yerel ağdan herhangi bir IP paketi alırsa ve bunun Internet’e yönlenmiş olduğunu düşünürse Router bağlantı kurar

KADEME KADEME HATA ARAMA

 Hata arama özellikle istenmeyen bağlantıların protokoller veya görevler tarafından kurulması durumunda zorlaşıyor. Sebep, bağlantının bir programın başlatılması ile ortaya çıkmamasıdır. Bu sorunlar büyük ihtimalle Router yokken, yani ağın dışarıya erişimi yokken var olan sorunlardır.