Intel, tüm diğer bağlantı arayüzlerini bir araya getireceğini iddia ettiği Light Peak projesini tamamladığını duyurdu. Yeni adı Thunderbolt olan bu yeni bağlantı arayüzü devrim yapacak özelliklere sahip.
Intel, bir süredir üzerinde çalıştığı Light Peak projesini tamamladığını duyurdu. Light Peak kod adı verilen yeni nesil bağlantı arayüzü Thunderbolt adı altında bizlerle buluştu.
Thunderbolt birçok açıdan mevcut bağlantı arayüzlerinden çok daha gelişmiş bir yapıya sahip. Bu yeni standardın en etkileyici özelliği vaat ettiği hız. Thunderbolt 10 Gbit/sn’lik veri aktarım hızına ulaşabiliyor. Ayrıca çift yönlü veri aktarımı da yapılabiliyor.
Thunderbolt sadece veri aktarımı için kullanılmıyor. Bu yeni arayüz üzerinden verinin yanı sıra görüntü, ses ve güç aktarımı da yapılabiliyor.
Intel Thunderbolt tüm bunları PCI-Express ve DisplayPort arayüzlerine verdiği destek sayesinde yapıyor. Sistemdeki PCI Express veri yolunu kullanan Thunderbolt bu sayede 10 Gbps hıza çıkabiliyor. DisplayPort sayesinde de bu bağlantıyı yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses aktarımı için de kullanabilmek mümkün.
Light Peak adı altında ilk duyurulduğunda diğer tüm bağlantıların yerini alacağı iddia edilen bu yeni arayüzün, sahip olduğu özelliklere bakıldığında bunu başarabilecek bir yapıda olduğu görülüyor.
İlk Ürünler Hangileri?
Thunderbolt destekli ilk ürünler de Intel’in resmi duyurusuyla birlikte ortaya çıkmaya başladı. Bu alanda Intel’in en büyük destekçisi Apple. Yeni nesil Apple MacBook Pro modellerinde bir adet Thunderbolt girişi bulunacak. Aslına bakılacak olursa, Thunderbolt arayüzü mini DisplayPort bağlantısını kullanıyor. Bağlantı yapılan cihazın da Thunderbolt desteği sunması gerekiyor.
Bunun dışında, LaCie firması Thunderbolt’a destek veren SSD tabanlı bir harici depolama cihazı tanıttı. Yakın gelecekte bu cihazların sayısının artması bekleniyor.