22 Kasım 2010 Pazartesi

Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz...

Günümüzde ekran kartları bilgisayar piyasasında hızla gelişen parçalar arasında yer almaktadır. Peki bir ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz. Türk mantığında bulunan pahalı mal kaliteli ve daha iyidir mantığı bilgisayar piyasasıda her zaman işe yarayan bir çözüm değildir. Önemli olan ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar yeterli olabilecek bir ekran kartını nelere dikkat ederek almalıyım sorusunun cevabını bulmak daha iyi bir çözüm sanırım.
Ekran kartında dikkat edilmesi gereken bölümlere bir göz atalım:
           

            Bellek miktarı
            Bellek hzı
            Grafik işlemci
            Veri yolu

Bellek miktarı : bir ekran kartında kullanıcının ilk olarak dikkat ettiği noktadır bu kısım. Peki şöyle düşünürsek bilgisayar alırken hız açısından dikkat ettiğimiz ilk parça ne oluyor, tabiî ki işlemcidir. Peki neden ekran kartı için bellek miktarı yerine işlemcisine bakmıyoruz. Ekran kartında ki bellek de bilgisayarımızda ki ram’in görevini yapmaktadır. Görüntü verebilmesi için işlenecek verilerin depolandığı yer olarak tanımlayabiliriz.

Bellek hızları: Ekran kartlarının bellekleride bilgisayarımız da bulunan ramlar gibi bir çalışma hızları vardır. Grafik işlemcisinin işlediği verileri buna göre depolar ve sevk eder. Ne kadar yüksek çalışma hızı okadar yüksek performans. Ekran kartımızın bellek hızları performansımızı doğrudan etkilemektedir.

Grafik İşlemciler: Bu kısım performansa etki eden en önemli yerdir. En çok iki üreticinin grafik işlemcilerini kullanmaktayız bunlar ATİ ve NVİDİA dır. Bir çok kategoride bir çok ürün bulunmaktadır ve bunlar kullanıcının kafasını bir hayli karıştırmaktadır. Eğer alacağımız ekran kartından beklentilerimiz varsa bu modellerin yanında bulunan ve aslında önemli olan kısaltmalar hakkında ufak bilgiler işimize yarar.

ATİ:
HM: Hiper Memory anlamına gelen bu kısaltma yalnızca bazı modellerde mevcuttur. Ekran kartı belleğinin sistem belleği ile paylaşıldığı anlamına gelir.
LE: Light Edition, hafif sürüm anlamındadır. Aynı seri içerisindeki diğer kartlardan daha düşük performans gösterir ama daha hesaplıdır.
SE: Second Edition ise orijinal sürüme göre iyileştirmeler içerir. Nispeten daha fazla performans sunar.
PRO: SE sürümüne karşın biraz daha fazla performans sunan kartlarda yer alır.
XT: Çok daha yüksek bir performans göstergesidir. Pro serisinden daha iyi başarım verir.
XTX: ATI ailesindeki amiral kartlarının aldığı rütbedir.

NVİDİA:
TC: Turbo Cache anlamına gelen bu özellik ATI deki HM’nin aynısıdır. Paylaşımlı bellek kullanan kartları işaret eder.
XT: ATI cephesinin aksine özelliği kısıtlanmış fiyatı daha uygun hale gelmiş kartlarda kullanılan bir uzantıdır.
LE: Light Edition da hafif sürüm anlamındadır.
GS: Nvidia kartlarda aynı aile içerisinde özelliği yükseltgenmiş modellerde kullanılmaktadır.
GT: GS den daha fazla yükseltgenmeyi ifade eder. Performanslı kartların aldığı bir ektir.
GTX: Nvidia’nın en yüksek performans veren kartlarının hak ettiği bir rütbedir.

Veri Yolu: Ekran kartı üzerindeki bileşenlerin birbiriyle alışveriş hızlarını belirler.  Ne kadar yüksek olursa o kadar performans alırız kartımızdan.
Tabi ki bunların dışında da ekran kartımızın hızına etki eden bileşenler bulunmaktadır ama ekran kartı seçimimizde bunlarda bize biraz rehber olabilecek bilgilerdir.