2 Kasım 2010 Salı

Millet Aya Gider Biz Yaya...

Google'un Amerika'da 1 Gbps internet hizmeti için çalışma yaptığını daha önce duyurmuştuk. Sanıldığının aksine Google, internet servis sağlayıcı sektörüne girmek için değil, Amerika'da internet altyapısının geliştirilmesi için bu çalışmaları yürütüyor.

Google, 1 Gbps internet hizmetinin ilk denemeleri için hazırlık yapıyor.
Google, önümüzdeki günlerde 850 Stanford Üniversitesi öğrencisi ve çalışanına 1 Gbps internet hizmeti sunarak, bu hizmetin ilk denemelerini başlatmak istiyor.
Bu yılın sonuna doğru ise Topeka, Kansas, Huntsville, Alabama'ın da dahil olduğu bazı şehirlerde 1 Gbps internet denemeleri artarak devam edecek.
Böylelikle Google, kendi çalışma alanları dışında ilk defa 1 Gbps internet altyapısını test etmiş olacak.
Amerika düne kadar gelişmiş ekonomisine rağmen internet hızlarında bazı Asya ve İskandinav ülkelerinin oldukça gerisindeydi. Google'un bu hamleleri ile Amerika, internet hizmetinde öncü ülkelerden biri haline gelebilir.
Aynı şekilde Güney Kore'nin de 2012 yılından itibaren 1 Gbps internet için çalışmalara başlayacağını biliyoruz.
kaynak: mashable

Güney Kore 2012 Yılında 1,000Mbps İnterneti Standart Haline Getirmek İstiyor

Güney Kore, şu aralar ülkedeki ortalama 12 Mbps olan internet hızını 1,000 Mbps'e (1 Gbps) çıkarmayı tartışıyor. İskandinav ülkelerinin bazılarında 50 Mbps - 100 Mbps'e varan internet hızları makul fiyatlarda sunuluyor olsa da şu ana kadar dünya üzerinde 1,000 Mbps internet hızını evlere götüren bir ülke bulunmuyor.

BBC'nin haberine göre Güney Kore, bir ilki gerçekleştirip 1,000 Mbps hızda interneti tüm ülkeye yaymak istiyor. Hazırlanan raporlara göre, Güney Kore dahilindeki tüm evlere 1,000 Mbps internet hızı sunulması yaklaşık $30.63 milyar Dolara mal olacak. Bu, Güney Kore'nin eğitim için harcadığı bir yıllık paraya eşit.
Korea Telecom başkanı Lee Suk-Chae, "Bence, gelecekte büyük bir data akış seli göreceğiz. Ve, bu trafiğin altıdan sadece mobil internet ile kalkamazsınız. Aslında LTE (3GPP) teknolojisi de var ama bu da yeterli değil.  Bu durumda en iyi çözüm; telefon hatlarını iyileştirmek." diyor.
1 Gbps internet saniyede 128 MB'lık muzzam bir bant genişliği demek. Ki, 700 MB bir veriyi 5-6 saniye, 50 GB Blu-Ray bir filmi ise 6 dakika 40 saniyede indirebilirsiniz bu internet hızında.
Tabi ki sadece Güney Kore değil, Avrupa ve ABD'leri de ülkelerinde internet hızlarının yükseltilmesi için muzzam bir çaba içerisindeler ve kısa bir süre içinde bu ülkelerde fiber optik kablolardan oluşan dev bir ağ kurulmuş olacak.